10 maja 2017

CIASTO Z RABARBAREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ



   Ciasto z rabarbarem i truskawkami, to połączenie wprost idealne. W sezonie rabarbarowym, nie może zabraknąć takiego ciacha. Zwykle bywa u nas drożdżowiec lub szybkie ciasto jogurtowe, w ten weekend delektowaliśmy się
ciastem ucieranym. Wyszło pyszne, bardzo puszyste i wilgotne, z mnóstwem soczystych owoców. Polecam bardzo gorąco. Inspiracją był ten przepis.

Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.25cm.

Składniki:
- 275g mąki orkiszowej typ750  (lub 250g pszennej)
- 200g miękkiego masła
- 4 jajka (L)
- 160-200g cukru (dałam 160g ksylitolu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam domowy)

Kruszonka:
- 150g mąki pszennej  (dałam 165g orkiszowej typ750)
- 80g masła
- 100g cukru (dałam 80g cukru trzcinowego z ksylitolem)

Dodatkowo:
- 600g owoców (dałam 400g rabarbaru i 200g truskawek)
- puder do oprószenia ciasta

Na małym palniku, na patelni roztopić masło, dodać cukier, następnie mąkę i delikatnie wymieszać. Zdjać z palnika i odstawić do przestudzenia.



W misie miksera rozkręcamy miękkie masło z cukrem lub ksylitolem na puszystą masę, następnie dodajemy po jednym jajku i cały czas miksujemy. Do masy dodajemy po kilka łyżek mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, po każdym dodaniu dokładnie mieszamy.


Ciasto przekładamy do formy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane), wyrównujemy. Wykładamy pokrojone na małe kawałki owoce i obsypujemy kruszonką.




Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.45-50 minut (lub dłużej), do suchego patyczka (sprawdzamy na środku ciasta). Ja piekłam na termoobiegu.


Przed podaniem oprószamy ciasto cukrem pudrem lub mielonym ksylitolem.







Smacznego :-)


Rabarbar 2017

2 komentarze: