wtorek, 9 maja 2017

Zielony krem z sałaty masłowej



Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa. Idealne połączenie sałaty, ryżu i przypraw. Do dzieła ;)









Składniki

1 główka sałaty masłowej
1 łyżka masła
1,2 l bulionu warzywnego
100 g ryżu
szczypiorek
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Sałatę myjemy, „szarpiemy” na mniejsze kawałki i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Krótko dusimy pod przykryciem, zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy pod przykryciem 10 min, zestawiamy z ognia i miksujemy na gładko.

Zupę ponownie wstawiamy  na palnik, dodajemy ryż i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z posiekanym szczypiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz