ciasto_z_galaretką

 

 

Ciasto z galaretką wiosenne – bardzo proste do przygotowania ciasto na zimno.

Puszysty biszkopt, masa śmietanowa i wiosenna galaretka.

 

 

 

 

PRZEPIS NA CIASTO Z GALARETKĄ WIOSENNE

Składniki na ciasto z galaretka wiosenne:

biszkopt:

3 jajka

1/2 szkl cukru

1/3 szkl mąki ziemniaczanej

2/3 szkl mąki pszennej

warstwa jasna:

1 galaretka zielona – u mnie gruszkowa

330 ml śmietany

warstwa zielona:

1 galaretka zielona – u mnie gruszkowa

10 szt cukierków czekoladowych

 

Jak zrobić ciasto z galaretka wiosenne:

Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywna pianę, dodajemy cukier chwilę ubijamy. Dodajemy żółtka, chwilę ubijamy.

Dodajemy przesiane maki, mieszamy łopatka wszystko.

Ciasto wykładamy do tortownicy 24cm i pieczemy w 180st ok 20-25 min do tzw suchego patyczka – studzimy.

Jedna galaretkę rozpuszczamy w 150ml wody, drugą normalnie w 500ml wrzątku.

Zimną śmietanę ubijamy i mieszamy z 150ml galaretki. Tężejącą masę wykładamy na zimny biszkopt, wstawiamy do lodówki.

Na jasna masę wykładamy pokrojone w kawałki cukierki i zalewamy tężejąca galaretką.

Wstawiamy do lodówki na min 2 godziny.

 

 

ciasto_z_galaretką