piątek, 24 marca 2017

CHLEBEK ŻYTNI NA ZAKWASIE

Prosty chlebek z prażonym słonecznikiem - dobry na początek przygody z zakwasem. Smaczny, choć dość szybko czerstwieje. Podczas pieczenia nie bardzo wyrósł, ale to przede wszystkim "wina" młodego zakwasu.




SKŁADNIKI
  • 165 g aktywnego zakwasu żytniego(przepis na zakwas TUTAJ
  • 120 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 100 g + 150 g mąki żytniej typ 720
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • 50g prażonego słonecznika (słonecznik prażyć na suchej patelni przez parę minut)
WYKONANIE
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz 150 g mąki żytniej typ 720.
  2. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, aby stworzyło lepką konsystencję przypominającą zakwas.
  3. Odstaw miseczkę z mieszaniną w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 4 godziny
  4. Po upływie tego czasu dodaj do mieszaniny 150 g mąki żytniej typ 720 i zagnieć, aby stworzyło jednolitą konsystencję.
  5. Prostokątną formę do wypieków wysmaruj tłuszczem i obsyp naokoło otrębami/bułką tartą/mąką z pełnego przemiału, aby chleb nie przykleił się podczas pieczenia
  6. Przełóż ciasto do formy, formę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na całą noc. Jeśli nie chcesz rozgrzewać palnika na całą noc, rozgrzej piekarnik do 60 stopni, wyłącz i umieść w nim formę zostawiając lekko uchylone drzwiczki.
  7. Po upływie tego czasu chleb powinien urosnąć do wysokości formy.
  8. Piecz go w rozgrzanym wcześniej do 220 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Czas zależy od stopnia rozgrzania piekarnika, dlatego aby sprawdzić czy bochenek jest już gotowy, wsadź w niego wykałaczkę. Jeśli nie przyklei się do niej ciasto, wyjdzie sucha, oznacza to, że chleb jest już gotowy.
  9. Daj bochenkowi ostygnąć.
Przepis pochodzi ze stronki smakowitychleb.pl  parę razy ten chlebek robiłam i zawsze wychodzi :)

SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz