niedziela, 2 kwietnia 2017

KASZ GRYCZANA Z BAKŁAŻANEM I POMIDORAMI

Pełnia smaku, pełnia zdrowia... a przy tym naprawdę niewiele kalorii :)



SKŁADNIKI (dla 2-3osób)
2szklanki kaszy gryczanej (suchej)
3 jajka
2 łyżki masła
1 duży bakłażan
3-4 pomidory
oliwa z oliwek
sól pieprz do smaku

WYKONANIE
 Bakłażana umyć, pokroić w plastry, nasolić i odstawić na sitku aby puścił sok. Nagrzać piekarnik do 150 C. Naczynie żaroodporne postawić na ogniu. Wsypać kaszę. Podgrzewać aż będzie gorąca. W tym czasie bardzo dokładnie ubić jajka z 1 płaską łyżeczką soli. Gdy kasza będzie gorąca wlać do niej jajka i energicznie mieszać widelcem aby masa jajeczna oblepiła ziarenka. (Trochę przylepi się do dna, ale tym się nie przejmujemy). Gdy wszystkie ziarenka będą oblepione jajkami, wlać 3 szklanki wrzątku, dodać masło, zamieszać, przykryć i wstawić do piekarnika na 30minut. W tym czasie opłukać bakłażana, osuszyć ręcznikiem kuchennym i usmażyć na złoto na oliwie. Pomidory pokroić w plastry. Wyjąc kaszę z piekarnika, położyć  na niej bakłażana i plastry pomidorów. Jeśli ktoś lubi, można w tym momencie posypać pomidory tartym serem np. cheddarem. Wstawić naczynie z kaszą do piekarnika. Nie przykrywać. Zwiększyć temperaturę do 200 C i zapiekać 10 minut. Gotowe danie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

SMACZNEGO!!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz