piątek, 21 kwietnia 2017

KURCZAK ZAPIEKANY NA RYZU

Aromatyczny kurczak, pyszny ryż i marchewka z cebulką. Wszystko przygotowane w jednym naczyniu do zapiekania. Świetna propozycja na rodzinny obiadek.

 SKŁADNIKI


 4 duże ćwiartki kurczaka
majeranek
słodka papryka
czosnek granulowany
2 marchewki
2 cebule
2 szklanki ryżu brązowego

1 l wody
6 łyżek keczupu łagodnego lub pikantnego lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
1 łyżka majeranku
1 łyżka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka soli
1 łyżka masła
3 duże zabki czosnku

 Każdą ćwiartkę kurczaka podzielić na dwa kawałki (udko i podudzie). Następnie mięso oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Przyprawione mięsko odstawić do lodówki na kilka godzin albo nawet na całą noc. 
Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę. Dodać keczup, masło, pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz przyprawy. Wszystko zagotować. 
Na dno dużego i głębokiego naczynia do zapiekania wsypać ryż. . Cebule i marchewki obrać i pokroić w plastry. Pokrojone warzywa ułożyć na ryżu. Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka. Wszystko zalać zalewą, zalewa może być zimna lub letnia. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 90 min.. Naczynia nie przykrywamy :).
Podajemy np. z ogórkiem kiszonym.

SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz