wtorek, 25 kwietnia 2017

ZAPIEKANKA GOŁĄBKOWA

Co powiecie na gołąbki w formie zapiekanki?Taka wersja jest równie pyszna co tradycyjne gołąbki zawijane.








SKŁADNIKI

1 mała biała kapusta
800 g mięsa mielonego
2 szklanki ryżu
sól
majeranek

 sos pomidorowy
2 puszki pomidorów krojonych
sól,cukier do smaku

 WYKONANIE 

 Do garnka przełożyć pomidory  i zmiksować blenderem na gładki krem. Zmiksowane pomidory zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem. Gotowy sos odstawić do wystudzenia.
Kapustę przygotowujemy jak do gołąbków,ale nie trzeba się starać żeby liście były w jednym kawałku :).Ja przekroiłam kapustę na pół powycinałam liście i gotowałam je w wodzie ok.10-15 min.
Ryż gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie i zostawiamy do przestygnięcia.
Do mięsa mielonego dodajemy ryż i doprawiamy dobrze solą i majerankiem.
Na dno żaroodpornego naczynia kładziemy kilka liści kapusty następnie warstwę mięsa z ryżem i polewamy sosem pomidorowym(2-3 łyżki).Dalej układamy warstwy tak samo czyli liście kapusty,mięso i sos pomidorowy.Ostatnią warstwą musi być kapusta i ja także polewamy sosem.Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i zapiekamy ok.1 godzinę.Na 15 min.przed końcem odkrywamy naczynie i pieczemy dalej.
Po upieczeniu zapiekankę kroimy nakładamy na talerz i polewamy pozostałym sosem.



SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz