czwartek, 27 kwietnia 2017

FASOLKA PO BRETOŃSKU

Pyszne danie jednogarnkowe dla całej rodziny.Jest idealnym pomysłem na obiad :).


SKŁADNIKI

500 g fasoli (najlepiej Jaś)
ok 3,5 l wody
1 duża cebula
3 łyżki majeranku
3 listki laurowe
sól
4 łyżki koncentratu pomidorowego
250-300 g kiełbasy
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
 2 płaskie łyżeczki masła
szczypta papryki wędzonej (opcjonalnie)

WYKONANIE
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na noc.
Następnie odlewamy wodę, a fasolę przekładamy do garnka,wlewamy wodę,dodajemy listki laurowe,majeranek  i gotujemy.Kiedy woda się zgotuje dodajemy koncentrat i dalej gotujemy aż fasolka będzie miękka.Następnie na patelni podsmażamy kiełbasę razem z cebulką smażymy ok.3 min.i dodajemy do fasolki.Później topimy na patelni masło i dodajemy mąkę.Smażymy przez ok.minutę.Na koniec zasmażkę dodajemy do fasolki.Teraz całość gotujemy jeszcze przez kilka minut i nasza fasolka po bretońsku gotowa.
Jeżeli fasolka jest za gęsta możemy dodać trochę wody,doprawić .Ja uwielbiam smak wędzonej papryki więc na koniec dodaję ją do mojej fasolki.
Najlepiej smakuje z razowym pieczywem :)


SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. oo u mnie dzisiaj fasolka była ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. :) U mnie też,zawsze robię tak aby na drugi dzień jeszcze była,a dziś jak nigdy wszystko zjedzone :)

    OdpowiedzUsuń