wtorek, 2 maja 2017

KOPYTKA Z SOSEM PIECZARKOWYM

Kopytka to bardzo popularne i uniwersalne danie.Można je podawać na wiele sposobów.Pysznie smakują z różnymi sosami,z podsmażoną cebulką czy odsmażane na masełku. :)
U mnie dzisiaj z sosem pieczarkowym ;)

SKŁADNIKI
ok.1 kg.ugotowanych ziemniaków
2 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć)

WYKONANIE
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Dodać mąkę oraz jajka.Jeśli ktoś chce można dodać mąkę ziemniaczaną ale niekoniecznie.Wyrabiamy ciasto do czasu aż składniki się połączą.Nie wyrabiamy za długo.
Cisto może się trochę kleić do rąk.Następnie odrywamy po kawałku ciasta,podsypujemy mąką i formujemy niewielkie wałeczki,które lekko spłaszczamy ręką i kroimy nożem pod skosem na małe kawałki w formie rombów.

Pokrojone kopytka kładziemy najlepiej na ściereczce żeby się nie przykleiły do blatu,następnie wrzucamy kluseczki do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Gotowe ciepłe kopytka podajemy tak jak lubimy :)
Przepis na sos pieczarkowy znajdziecie  TUTAJ!!


SMACZNEGO!!!


2 komentarze:

  1. Kopytka to moje ulubione kluseczki, a z sosem pieczarkowym po prosty uwielbiam :) No to u mnie dzisiaj kopytka na obiad... Tylko chyba podam z boczusiem:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Z boczusiem też pyszne :) smacznego :)

    OdpowiedzUsuń