Recent Posts

wtorek, 9 maja 2017

Łosoś w szparagach

Jak wiadomo maj to miesiąc szparagów. W tym okresie są one najsmaczniejsze, oczywiście wybieramy te młode. Stare szparagi po gotowaniu stają się gorzkie i tych unikajmy. Dzisiaj proponuję łososia w szparagach. Pycha.



Składniki:
  • Łosoś świeży
  • Szparagi białe
  • Masło
  • Sól
  • Cukier
  • Olej
  • Śmietana 18%
  • Mąka
  • Pieprz biały mielony





Wykonanie:

Łososia kroimy na kawałki (1 kawałek na „głowę”). Przyprawiamy solą. Szparagi białe obieramy i odłamujemy końcówkę. Szparagi gotujemy w wodzie w pozycji pionowej – główkami do góry. Do wody dodajemy sól, niewielką ilość cukru i łyżeczkę masła. Gotujemy do miękkości. Aby szparagi były jędrne po ugotowaniu wykładamy je na chwilę do zimnej wody z lodem. Odłamane końcówki szparagów gotujemy w niewielkiej ilości wody doprawionej podobnie. Po ugotowaniu, całość miksujemy i przecieramy przez sito. W niewielkiej ilości śmietanki (50-100 ml) rozprowadzamy 1 łyżeczkę mąki. Dodajemy do przetartych szparagów. Dodatkowo dodajemy łyżeczkę masła. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Zagotowujemy aby sos zgęstniał (podczas gotowania mieszamy). Na ogrzanym oleju smażymy łososia z obu stron przez kilka minut. Na talerz wykładamy łososia układamy szparagi i polewamy przygotowanym sosem. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Kinga pisze...

Świetny pomysł! :)

Prześlij komentarz