MINI PTYSIE



MINI PTYSIE
Składniki:
  • ·         1 szklanka wody
  • ·         ½ kostki masła
  • ·         1 szklanka mąki
  • ·         5 jajek
  • ·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ·         budyń śmietankowy/waniliowy
  • ·         1,5 szklanki mleka
  • ·         1 kostka masła w temperaturze pokojowej

Wykonanie:

W szklance wody rozpuszczamy pół kostki masła. Dodajemy mąkę energicznie mieszając na jednolitą masę. Gdy już ją uzyskamy zestawić z palnika i wystudzić.

Wystudzoną już masę przekładamy do miski. Wbijamy po kolei 5 jaj po każdym dokładnie miksując masę na koniec szpatułką lub łyżką mieszamy masę z proszkiem do pieczenie. Gdy uzyskamy już jednolitą masę możemy wziąć łyżkę i nakładać masę na wysmarowaną olejem blachę. Na jednego mini ptysia około 1 łyżka masy. Staramy się nakładać masę tak aby utworzyć płaskie koło. Pieczemy około 10-15 minut (aż będą ładnie rumiane) w piekarniku nagrzanym do 180°.

Gotujemy budyń w 1,5 szklani mleka. Gdy nam wystygnie ucieramy go z masłem w temperaturze pokojowej. Gdy uzyskamy jednolitą masę możemy nadziewać nasze mini ptysie. Ja robiłam to rękawem cukierniczym, ale można je po prostu przekroić na pół i wtedy dodać naszą masę. 

Posypujemy je cukrem pudrem i już możemy się nimi zajadać.


SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty