MINI PTYSIE
MINI PTYSIE
Składniki:
- · 1 szklanka wody
- · ½ kostki masła
- · 1 szklanka mąki
- · 5 jajek
- · 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- · budyń śmietankowy/waniliowy
- · 1,5 szklanki mleka
- · 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
W szklance wody rozpuszczamy pół kostki masła. Dodajemy mąkę
energicznie mieszając na jednolitą masę. Gdy już ją uzyskamy zestawić z palnika
i wystudzić.
Wystudzoną już masę przekładamy do miski. Wbijamy po kolei 5
jaj po każdym dokładnie miksując masę na koniec szpatułką lub łyżką mieszamy
masę z proszkiem do pieczenie. Gdy uzyskamy już jednolitą masę możemy wziąć
łyżkę i nakładać masę na wysmarowaną olejem blachę. Na jednego mini ptysia
około 1 łyżka masy. Staramy się nakładać masę tak aby utworzyć płaskie koło.
Pieczemy około 10-15 minut (aż będą ładnie rumiane) w piekarniku nagrzanym do
180°.
Gotujemy budyń w 1,5 szklani mleka. Gdy nam wystygnie
ucieramy go z masłem w temperaturze pokojowej. Gdy uzyskamy jednolitą masę
możemy nadziewać nasze mini ptysie. Ja robiłam to rękawem cukierniczym, ale
można je po prostu przekroić na pół i wtedy dodać naszą masę.
Posypujemy je
cukrem pudrem i już możemy się nimi zajadać.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz