wtorek, 9 maja 2017

Kapusta pieczona

     Wachlarz możliwości, pomysłowych potraw, które można wykombinować z każdego rodzaju warzywa może okazać się dla wielu zaskoczeniem.
     Wiedzą o tym doskonale zaprawieni w boju weganie, którzy często opowiadają jakim ogromnym dla nich szokiem było po przejściu na dietę wegańską odkrycie tak ogromnej palety smaków. Przy okazji my też możemy dołączyć i pokazać iż dieta wegańska nie jest nudna dla naszego podniebienia i może stanowić urozmaicenie dla każdego człowieka.
     Oczywiście my promujemy stosowanie diety wegańskiej wybudowanej na fundamencie diety rozdzielnej.  




Link do filmu z przepisem:







Składniki:
  • kapusta
  • ok. 6 łyżek oliwy
  • kminek
  • sól
  • mała główka czosnku
  • masło do posmarowania brytfanny
Przygotowanie:
      Kapustę kroimy w plastry o grubości około 1,5-2 cm. Brytfankę dobrze natłuszczamy masłem i układamy pokrojone plastry kapusty. Po wierzchu skrapiamy oliwą, posypujemy kminkiem i solą. Obrany czosnek rozkładamy po całej brytfance między plastrami kapusty.
     Brytfankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut, następnie obracamy plastry kapusty na drugą stronę, posypujemy kminkiem i solą i pieczemy przez kolejne 15-20 minut.
     Czas pieczenia uzależniony jest od grubości plastrów kapusty (im grubsze tym dłużej musimy piec), jeśli brzegi kapusty są mocno przypieczone to znaczy, że jest już upieczona.

Smacznego :)
P.S. Taka kapusta wyśmienicie smakuje jako samodzielne danie na gorąco lub jako dodatek do innych dań.



Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz