poniedziałek, 8 maja 2017

Leśny tort urodzinowy

Oto propozycja pysznego tortu dla bliskiej Wam osoby :) Biszkopty z dodatkiem delikatnej masy śmietankowej i pianki jagodowej. Całość obłędna w smaku :)


Składniki na biszkopt (tortownica 28 cm):
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier. W międzyczasie do żółtek dodaj proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszaj na jednolitą masę, odstaw. Następnie dodaj masę z żółtek do białkowej i ponownie zmiksuj. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiej obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy.
Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia się wydłuży, dlatego podany jest w "widełkach".
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej.

Składniki (tortownica 28 cm):
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao
  • można dodać również łyżkę kawy rozpuszczalnej


Przygotowanie:
Mąki i kakao wymieszać, przesiać.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier wraz cukrem waniliowym, ubijając po każdym dodaniu. W międzyczasie wymieszaj żółtka z proszkiem do pieczenia i octem na jednolitą gęstą masę. Następnie dodaj ją do ubitych białek i zmiksuj do połączenia się składników. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełóż ciasto. Piecz w temperaturze 160*C (termoobieg) lub 175*C (tradycyjny) przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej.

Masa jagodowa:
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • ok 700 g borówek
  • ½ szklanki cukru kryształu (opcjonalnie)
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych

Przygotowanie:
Do garnka przełóż owoce i dodaj trochę wody (ok. ½ szklanki). Postaw na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadź do ich wrzenia. Ściągnij z palnika i wsyp galaretki, wymieszaj, zmiksuj na gładko i odstaw do wystudzenia. Śmietankę ubij na sztywno z serkiem mascarpone (dosłódź jeśli uważasz za stosowne). Do ubitej masy powoli wlewaj tężejącą, ale wciąż płynną galaretkę i miksuj na najniższych obrotach miksera.

Masa śmietankowa:
  • 300ml słodkiej 30% śmietanki
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Schłodzoną śmietanę ubij, a następnie dodaj cukier puder, mascarpone i miksuj przez chwilkę na wolnych obrotach.

Wykonanie:
Biszkopty przetnij na pół, z każdej części wytnij po 3 koła i przełóż na zmianę kolorami aby powstała szachownica. Na pierwszy blat wylewamy połowę masy jagodowej, na kolejny połowę masy śmietankowej, na kolejny resztę masy jagodowej, a pozostałą częścią masy śmietankowej dekorujemy tort.
Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger