Wątróbka z jabłkami i cebulą to pyszna propozycja na obiad, która ma swoich przeciwników ale także dużą liczbę zwolenników. Smażona wątróbka naprawdę smakuje świetnie jest również doskonałym pomysłem na tanie danie.

 

 


500 g wątróbki drobiowej

3 łyżki mąki

2 cebule

2 średnie jabłka

olej do smażenia

czarny pieprz

sól

Cebulę kroimy w półplastrki a następnie szklimy na patelni z niewielką ilośćią rozgrzanego oleju, od czasu do czasu mieszając. Podsmażoną cebulę odstawiamy z ognia i przekładamy do innego naczynia.
Wymoczoną w mleku ( około 1/2 godziny ) i oczyszczoną wątróbkę drobiową osuszamy, większe kawałki kroimy na mniejsze cząstki a następnie obtaczamy w mące, nadmiar mąki strzepujemy.
Z jabłek usuwamy gniazda nasienne po czym kroimy je razem ze skórką na większe kawałki.
Na patelni z rozgrzanym tłuszczem smażymy wątróbki około 2-3  minut z każdej strony, często mieszając, następnie dodajemy jabłka oraz podsmażoną cebulkę i wszystko razem dusimy jeszcze kilka minut aż jabłka zmiękną, na końcu wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia.


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.