Jajecznica ze szparagami

Z racji tego,że trwa sezon na szparagi na majowe niedzielne  śniadanie zrobiłam pyszną jajecznicę. 
Szparagi to skarbnica witamin i minerałów. Zawierają mnóstwo kwasu foliowego,witaminy C,E,wapń,fosfor,błonnik,inulinę,beta-karoten i do tego są nisko kaloryczne,100 g zawiera tyko 20 kalorii.
Teraz szparagi kupimy  praktycznie wszędzie,w każdym markecie i warzywniaku i to naprawdę w przystępnej cenie. Korzystajmy więc,bo sezon na nie trwa krótko.




porcja na 2 osoby:

4- 5 jajek
6 zielonych szparagów
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka masła
sól
świeżo mielony pieprz

Szparagi umyć,odłamać twarde końce i wrzucić na 2 minuty do wrzątku. Wyjąć,przelać zimną wodą,odcedzić i pokroić na kawałki. Szparagi powinny być jędrne i al dente.
 Na patelni roztopić masło,wrzucić szparagi i chwilkę podsmażyć. Wbić jajka,dodać szczypiorek,doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć mieszając do ścięcia się jajek. Stopień ścięcia się jajek to już kwestia Waszych upodobań.  Podawać od razu po przygotowaniu.










Komentarze

Popularne posty