Jajecznica ze szparagami
Z racji tego,że trwa sezon na szparagi na majowe niedzielne śniadanie zrobiłam pyszną jajecznicę.
Szparagi to skarbnica witamin i minerałów. Zawierają mnóstwo kwasu foliowego,witaminy C,E,wapń,fosfor,błonnik,inulinę,beta-karoten i do tego są nisko kaloryczne,100 g zawiera tyko 20 kalorii.
Teraz szparagi kupimy praktycznie wszędzie,w każdym markecie i warzywniaku i to naprawdę w przystępnej cenie. Korzystajmy więc,bo sezon na nie trwa krótko.
Szparagi umyć,odłamać twarde końce i wrzucić na 2 minuty do wrzątku. Wyjąć,przelać zimną wodą,odcedzić i pokroić na kawałki. Szparagi powinny być jędrne i al dente.
Na patelni roztopić masło,wrzucić szparagi i chwilkę podsmażyć. Wbić jajka,dodać szczypiorek,doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć mieszając do ścięcia się jajek. Stopień ścięcia się jajek to już kwestia Waszych upodobań. Podawać od razu po przygotowaniu.
Szparagi to skarbnica witamin i minerałów. Zawierają mnóstwo kwasu foliowego,witaminy C,E,wapń,fosfor,błonnik,inulinę,beta-karoten i do tego są nisko kaloryczne,100 g zawiera tyko 20 kalorii.
Teraz szparagi kupimy praktycznie wszędzie,w każdym markecie i warzywniaku i to naprawdę w przystępnej cenie. Korzystajmy więc,bo sezon na nie trwa krótko.
porcja na 2 osoby:
4- 5 jajek
6 zielonych szparagów
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka masła
sól
świeżo mielony pieprz
Szparagi umyć,odłamać twarde końce i wrzucić na 2 minuty do wrzątku. Wyjąć,przelać zimną wodą,odcedzić i pokroić na kawałki. Szparagi powinny być jędrne i al dente.
Na patelni roztopić masło,wrzucić szparagi i chwilkę podsmażyć. Wbić jajka,dodać szczypiorek,doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć mieszając do ścięcia się jajek. Stopień ścięcia się jajek to już kwestia Waszych upodobań. Podawać od razu po przygotowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.