sobota, 6 maja 2017

Krupnik z majerankiem

Tradycyjna polska zupa.







Składniki

  • 2 udka kurczaka
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 100g kaszy jęczmiennej
  • garść listków majeranku
  • sól
  • pieprz

     

     

    Przygotowanie

  • Kaszę jęczmienną opłukałem, zalałem wodą (pół szklanki), odstawiłem. Umyte udka włożyłem do garnka, zalałem wodą. Dodałem pokrojone: w talarki marchewkę, pietruszkę w słupki, na kawałki seler, por w całości, listek laurowy, ziele angielskie oraz posiekany czosnek. Gotowałem 20 minut. Dodałem następnie obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę wraz z wodą, w którą była zalana. Gotowałem pół godziny. Wyjąłem udka, oddzieliłem mięso od kości, zdjąłem skórę, pokroiłem, wrzuciłem do zupy, dodałem połowę majeranku, gotowałem 10 minut, doprawiłem solą i pieprzem. Zupę podałem posypaną majerankiem.

2 komentarze: