Drożdżowe a'la racuchy

Wspaniałe placuszki na śniadanie i kolacje. Można dodać kawałki jabłka, rodzynki, żurawinę. Mnóstwo pomysłów jest na dodatki. Najważniejszą rzeczą w tych racuszkach jest znikomy smak drożdży. Nie lubię jak za bardzo uwydatnia się ich zapach i jak za bardzo je można wyczuć podczas jedzenia.





Składniki :

 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej
 30 g drożdży
1,5 szkl. mleka
2 jajka

2 łyżeczki cukru
cukier waniliowy
 olej do smażenia

Sposób przygotowania :
  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać połowę letniego mleka, dodać 3 łyżeczki mąki, wymieszać.
  2. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut.
  3. Resztę mąki ,przesiać do miski. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek.
  4. Do miski dodać żółtka, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy i resztę letniego mleka.
  5. Dokładnie wymieszać mikserem. 
  6. Białka ubić, połączyć z ciastem.
  7. Dodać rodzynki albo jabłka , wymieszać.
  8. Ciasto przykry, odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut.
  9. Olej rozgrzać na patelni.
  10. Zwilżoną wodą łyżką kłaść placki. 
  11. Smażyć po 3 minuty z każdej strony. 
  12. Gotowe placki posypać cukrem pudrem .


 
Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty