sobota, 6 maja 2017

Rustykalna pizza wiosenna

Pierwszy, naprawdę wiosenny dzień!
Wychodzę na spacer, odziewając się w sweter zamiast płaszcza, a i tak jest zbyt ciepło...powietrze pachnie zielenią i ciepłem, jest pięknie! :D
Na straganach i w osiedlowych sklepikach coraz więcej wiosennych dobroci.
Botwinka, szparagi i reszta ferajny, a ci pierwsi w moim dzisiejszym menu...na niezwykle wiosennej pizzy!
Swój kolor spód zawdzięcza buraczkowemu puree.
Delikatnie słodkawy spód i wyraziste dodatki w postaci bazyliowego pesto, słonej fety i soczystych warzyw, tworzą niebanalną całość w smakach wiosny.
Z porcji ciasta, jakie wychodzi z przepisu, zrobiłam trzy niewielkie pizze ale można też zrobić jedną dużą i dostosować czas pieczenia.
Pizza jest pyszna i ładna, jak obrazek.
Już sam jej widok przyprawia o uśmiech i dodaje energii, czemu więc nie zanurzyć w niej zębów? ;)
Dobrego, kolorowego weekendu!







































Wiosenna pizza
Potrzebujesz:
Spód:

  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 10g świeżych drożdży/ 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 250g mąki pszennej + do podsypania
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały buraczek - upieczony i zmiksowany na puree
Dodatki:
  • 50g dobrej jakości sera feta
  • 500g zielonych szparagów
  • 3-4 łyżki bazyliowego pesto
  • dwie garści pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek botwiny (liście)
  • sól
  • pieprz
  • olej
Sposób przyrządzenia:
Spód:
1. Drożdże dokładnie rozpuść w letniej wodzie.
2. Mąkę uformuj w kopczyk, zrób w nim dołek i wlej do niego drożdżowy rozczyn.
3. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć elastyczne ciasto - co jakiś czas podsypuj mąką, jeśli będzie zbyt kleiste.
4. Gotowe ciasto podziel na 3 części i odstaw na ok. 15min.

Dodatki:
1. Szparagi oczyść, odetnij grube końce i blanszuj w nieosolonej wodzie przez 5min, następnie odsącz, oprósz solą i pieprzem i skrop olejem.
2. Liście botwiny umyj i blanszuj w nieosolonej wodzie przez 30sek, następnie odsącz i skrop olejem.
3. Pomidorki umyj i przekrój na pół.

Całość:
1. Piekarnik nagrzej do 200*C.
2. Każdą z 3 części ciasta rozwałkuj na cienki placek i podpiecz w piekarniku przez 3 min.
3. Podpieczone spody pizzy posmaruj bazyliowym pesto.
4. Pokrusz na wierzch fetę i układaj liście botwiny, szparagi i pomidorki.
5. Całość piecz jeszcze przez 10min.

Smacznego!








































Spring pizza
Ingredients:
Crust:
  • 1/2 cup of lukewarm water
  • 10g of fresh yeast / 1 teaspoon of dry yeast
  • 250g of wheat flour + for knead
  • 3/4 teaspoon of salt
  • 1 teaspoon of honey
  • 1 small beetroot - baked and mashed until puree
Additionally:
  • 50g of good quality feta cheese
  • 500g green asparagus
  • 3-4 tablespoons basil pesto
  • Two handfuls of cherry tomatoes
  • 1 bunch of young beet leaves or mangold
  • salt
  • pepper
  • Oil
Method:
Crust:
1. Dissolved yeast thoroughly in lukewarm water.
2. Sprinkle flour on a table and form a mound, make a hole in it and pour the yeast into.
3. Add the remaining ingredients and knead until elastic dough - occasionally sprinkle with flour if it is too sticky.
4. Divide ready dough into 3 parts and set aside for about 15 minutes.

Additionally:
1. Clean asparagus, cut off thick ends and blanch in unsalted water for 5 minutes, then drain, sprinkle with salt and pepper and sprinkle with oil.
2. Wash beet leaves and blanch in unsalted water for 30 seconds, then drain and sprinkle with oil.
3. Wash the tomatoes and cut into half.

Whole:
1. Heat the oven to 200 * C.
2. Each of the 3 dough pieces roll out into a thin pizza crust and bake in the oven for 3 min.
3. Stir the bottom of the pizza with basil pesto.
4. Crush  feta on the crust top and make a list of beet leaves/ mangold, asparagus and cherry tomatoes.
5. Bake for another 10 minutes.

Enjoy!




2 komentarze:

  1. Wygląda uroczo, chętnie bym zjadła 3 takie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam do stołu w takim razie :D bezglutenowa wersja też może być ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...