niedziela, 7 maja 2017

Sałatka z roszponką


Hej!
Zachodzę dziś rano do ogrodu, a tu łan roszponki. Z daleka wyglądało, jakby ziemia zarosła zielskiem i zanim doszłam do niej już w głowie miałam nieznośna myśl "znowu pielenie". Tym razem było ciecie. Po prostu nożyczkami pościnałam sobie roszponkę, z której zrobiłam przepyszna sałatkę.
Potrzebujemy:

  • tyle roszponki ile chcemy mieć w sałatce
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • ½ cebuli
  • kukurydza

Na dresing:
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sok z ½ limonki lub cytryny
  • sól
  • pieprz

Warzywa tniemy na kawałki i mieszamy z solą. Składniki na dresing łączymy za pomocą miksera. Zrobi nam się gęściejszy, ale to tylko wychodzi na plus. Sos zatrzyma nam się na roszponce i nie spłynie od razu na dno miseczki. Wszystko wymieszać i już można się zjadać. Smacznego.



1 komentarz: