Wegetariańska zapiekanka pod kartofelkiem

 

Kolejna wegetariańska propozycja na szybki i rodzinny obiad tym razem zapiekana pod kartofelkiem.

Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 duża marchew
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 3 goździki
- parę łyżek masła
- zioła: tymianek, rozmaryn, oregano, pieprz czarny, sól himalajska, czosnek w proszku, papryka chilli
- 6 większych ziemniaków
- 30ml mleka






W garnku podsmażamy na maśle następujące zioła: tymianek, rozmaryn oraz szczyptę soli, pieprz czarny, goździki, pokrojone 2 ząbki czosnku
(Ja dodatkowo używam sproszkowanego Rajah - Garlic Powder bo uwielbiam czosnek)
Dodajemy pokrojoną marchewkę i cukinie, podsmażamy 10 minut. Dodajemy kukurydzę, fasolę, podsmażamy 10 minut.









 
W osobnym garnku gotujemy ziemniaki z łyżką soli himalajskiej, gdy będą już miękkie rozgniatamy je na puree dodając łyżkę masła i 30ml mleka.














Warzywa przekładamy do blaszki na tartę i przykrywamy masą puree.

Posypujemy oregano i papryką chilli.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (góra/dół) i zapiekamy około 25 minut.










                                                                            I gotowe! Smacznego.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz