Pizza z cukinią i szparagami

Domowa pizza w bardzo wiosennej odsłonie,ze szparagami,cukinią i pomidorkami koktajlowymi.










]
 ciasto:
200 g mąki pszennej
1/2 szkl. letniej wody
20 g drożdży
1 łyżeczka oliwy
sól

ponadto:
9 szt zielonych szparagów
1/2 małej cukinii
5 żółtych pomidorków koktajlowych
100g tartego sera mozzarella
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól

 Do miski wsypać mąkę,rozkruszyć drożdże,wlać wodę,oliwę i osolić do smaku. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny przykryte ściereczką.
Szparagi,umyć odłamać twarde końce ,odciąć 12 cm kawałki  z główką.
Pomidorki pokroić na połówki,cukinię wraz ze skórką na cienkie plasterki.
Wyrośnięte ciasto rozłożyć na papierze i rozciągnąć cienko tworząc koło. Brzegi ciasta ozdobnie uformować odciskając widelec,środek ponakłuwać.  Tartą mozzarellę posypać na całej powierzchni,ułożyć szparagi,cukinię i pomidorki. Całość oprószyć ziołami prowansalskimi i solą.






Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 25-30 minut. Po upieczeniu posypać startym parmezanem i od razu podawać z ulubionym sosem.










Komentarze

Popularne posty