Tarta, którą upiekłam na tegoroczne święta wielkanocne okazała się prawdziwym hitem. Dzielę się z Wami przepisem, bo warto ją upiec nawet bez okazji.
Jest to zmodyfikowana wersja przepisu na tartę marcepanową, którą znajdziecie tu —>KLIK.
Ciasto:
- 280 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki soku z grejpfruta
- żółtko
Masa marcepanowa:
- 200 g masy marcepanowej
- jajko
- 2 białka
Krem cytrynowy lemon curd:
- jajko
- żółtko
- skórka starta z całej cytryny
- sok z całej cytryny
- 30 g cukru trzcinowego
- pół łyżeczki cynamonu
- 40 g masła
Dodatkowo:
- duży czerwony grejpfrut
Na 24 godziny przed pieczeniem ciasta grejpfruty filetujemy.
Obrane kawałki układamy na sicie które umieszczamy na miseczce.
Przykrywamy folią i odkładamy do lodówki.
Sok, który wycieknie do miski, zostawiamy do przygotowania ciasta.
Na następny dzień przygotowujemy ciasto.
Masło siekamy z mąką i cukrem pudrem.
Dodajemy żółtko i sok i szybko zagniatamy na gładkie ciasto.
Wykładamy nim spód i boki foremki ( o wymiarach 12 x 35 cm), nakłuwamy widelcem i wkładamy do zamrażarki na około 35 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Przygotowujemy lemon curd.
Do metalowej miski, którą możemy umieścić na garnku wbijamy jajko, żółtko i dokładnie ucieramy z cukrem.
W garnku zagotowujemy wodę, ustawiamy na niej miskę tak aby ogrzewała się parą.
Dodajemy sok, skórkę z cytryny, cynamon oraz pokrojone w kosteczkę masło i cały czas mieszamy trzepaczką.
Trwa to kilka minut, a gdy krem zgęstnieje przecieramy go przez sitko i odstawiamy do przestudzenia.
Schłodzone ciasto pieczemy przez 17 minut w 180 stopniach.
Odstawiamy do przestygnięcia i przygotowujemy masę marcepanową.
Marcepan kroimy na mniejsze kawałki.
Miksujemy z jajkiem na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą.
Podpieczony spód smarujemy kremem cytrynowym i układamy kawałki grejpfruta.
Na wierzch nakładamy masę marcepanową.
Pieczemy około 25 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy