budyn_chia

 

 

Od czasu do czasu, pomiędzy owsianką, jaglanką, pieczonym musli, naleśnikami a kanapkami robię na śniadanie budyń chia.

Szczególnie chętnie robię go wtedy, kiedy wiem że rano nie będę mieć czasu na śniadanie – wieczorem mlekiem zalewam ziarenka chi, wyjmuję z zamrażarki truskawki a rano śniadanie gotowe.

Bardzo proste do przygotowania, smaczne a przy tym bardzo zdrowe danie!

 

 

 

 

PRZEPIS NA BUDYŃ CHIA Z TRUSKAWKAMI

Składniki na budyń chia z truskawkami:

250 ml mleka

3 łyżki chia

100g truskawek świeżych lub mrożonych

2 łyżki syropu np malinowego

 

 

Jak zrobić budyń chia z truskawkami:

 

Do wysokiej szklanki wlewam mleko, wsypuję chia, mieszam. Zostawiam do napęcznienia na 1-2 godziny a najlepiej na noc.

Truskawki rozgniatam widelcem, doprawiam do smaku słodkim syropem.

Pudding rozlewam do szklaneczek, wykładam na niego truskawki.

 

 

 

budyn_chia