Baner

Wyszukaj na blogu

środa, 3 maja 2017

Pieczone wysokobiałkowe gofry z musem z granatu

Ostatnio wszedłem w posiadanie nowych foremek do pieczenia więc postanowiłem część z nich wypróbować, zwłaszcza, że do jednego pomysłu idealne wkomponował się nowy nabytek ze sklepu greenfamilly – pyszny mus zowocu granatu.
Tak naprawdę w Polsce jest to owoc niesłychanie zaniedbany, pomijany. Otóż owoce ten zawiera w sobie polifenole – związki, które powodują zmniejszają stany zapalne. Są idealnym uzupełnieniem leczenia schorzeń reumatycznych. Dodatkowo związki te zmniejszają ilość powstających wolnych rodników i chronią nas przed powstawaniem nowotworów.
Ponadto podnosi poziom estrogenów u kobiet – dlatego zaleca się spożywanie go w okresie menopauzy.
Owoc granatu, wg badań, również wpływa na podnoszenie poziomu testosteronu, a tym samym zwiększa popęd seksualny.. oczywiście spożywany regularni
W dzisiejszej propozycji pieczone gofry z dżemem na bazie granatu.


Składniki:

-> 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
-> 1 miarka odżywki białkowej
-> 1 szklanka mleka
-> ¼ szklanki oleju ( słonecznikowy, kokosowy)
-> 1 jajko
-> Szczypta soli
-> ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-> Banan
-> Jagody

Wykonanie:

Wszystko rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do 180C. W tym czasie oddzielamy białko od żółtka.  W jednej misce białko ubijamy na sztywna pianę. W drugiej miksujemy pozostałe składniki. Dodajemy pianę z białek. Przekładamy do formy ( na równi z wybrzuszeniami z formy). Pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu przekładamy najlepiej na kratkę i studzimy.
Podajemy z  musem z owocu granatu  oraz owocami. Posypujemy cukrem pudrem!




2 komentarze:

  1. Takie gofry to bym jadł dzień i noc i tak było by mi mało.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny i ciekawy to jest wątek według mnie. Sam lepszego bym nie napisał.

    OdpowiedzUsuń