czwartek, 4 maja 2017

Filety z kurczaka z pesto i suszonymi pomidorami w szynce dojrzewającej

Najbardziej lubię dania, których przygotowanie nie wymaga ani czasu, ani wysiłku, a przy tym bosko smakują i pięknie wyglądają! Niemożliwe? A jednak! Mój najnowszy pomysł na obiad to filety z kurczaka, nadziane aromatycznym pesto i suszonymi pomidorami, zawinięte w szynkę dojrzewającą i upieczone z pomidorkami koktajlowymi. Podane z ryżem, albo pieczonymi ziemniakami będą świetnym obiadem, a pokrojone w plastry sprawdzą się jako przystawka. 




Składniki:
3-4 piersi kurczaka
6-8 plasterków szynki dojrzewającej
garść suszonych pomidorów (suchych, nie z olejnu)
6-8 łyżeczek pesto, ja użyłam Pesto Genovese Agnesi
gałązka pomidorów koktajlowych
sól
pieprz czarny grubo mielony

Przygotowanie:
  • Piersi kurczaka oczyścić z błonek i nakroić wzdłuż, tak aby powstała kieszonka. 
  • Wnętrze każdej piersi posmarować pesto, ułożyć na nim suszone pomidory i zamknąć dociskając. 
  • Oprószyć każdą pierś pieprzem i odrobiną soli, zawinąć w plastry szynki parmeńskiej. 
  • Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 20 minut. 
  • Na 5 minut przed końcem pieczenia dodać gałązkę pomidorków. 
  • Podawać z upieczonymi pomidorkami i listkami bazylii.



Partnerem wpisu jest marka Agnesi