środa, 3 maja 2017

Młoda kapusta z pomidorami

Sezon na młodą kapustę zbliża się , warto ją przygotować z różnymi dodatkami. Sama w sobie jest pyszna. Czekamy na nią zawsze niecierpliwie. Dzisiaj proponujemy z dodatkiem pomidorów. Jak dodaliśmy do części kiełbasę, to powstał prawie bigosik.







Składniki

  • 1 młoda kapusta ( 800 g )
  • 2 małe marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 malinowe pomidory
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • Zasmażka : 3 łyżeczki mąki
  • 2 szklanki wody
  • sól
  • pieprz

     

     

    Przygotowanie

     
    Kapustę pokroiłem dość grubo, opłukałem. Włożyłem do garnka, dodałem liść laurowy i ziele angielskie.
    Na patelni rozgrzałem olej, dodałem pokrojoną w plasterki marchewkę i seler naciowy. Smażyłem ok. 5 minut. Przykryłem, poddusiłem jeszcze chwilę, tak aby warzywa lekko zmiękły. Dodałem do kapusty, dolałem wodę, zagotowałem na małym ogniu ok. 15 minut.
    Dodałem pomidory, wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, ocet balsamiczny, słodką paprykę, doprawiłem solą, pieprzem i cukrem do smaku.
    Przygotowałem zasmażkę. Rozgrzałem olej, wrzuciłem pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, smażyłem ok. 3 minuty, dodałem mąkę, wymieszałem dolewając płyn z gotowanej kapusty. Zawartość przelałem do garnka z kapustą, wymieszałem, podgrzałem, aby zasmażka zagęściła kapustę. Dodałem pokrojony koperek. Chwilę poddusiłem.
    Na tym etapie kończąc otrzymamy danie jak w tytule. Ja dodając pokrojoną w plasterki kiełbasę „dobrą” ( swojską, dość chudą ) uzyskałem danie a`la bigos.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz