Bezglutenowe pieguski

kruche ciastka z czekoladą












Szybkie ciasteczka z kawałkami czekolady, z mąki kukurydzianej i ryżowej. Kruche, aromatyczne, rozpływają się w ustach i są szybkie w wykonaniu. 
Można wykorzystać inne rodzaje mąki, ale mieszanka mąki kukurydzianej i ryżowej, szczególnie jasnej, daje najlepszą strukturę.

Składniki:

1 szkl mąki kukurydzianej
1 szkl mąki ryżowej (ja użyłam mąki z ryżu brązowego ale lepsza jest z ryżu białego, jest drobniej zmielona i daje bardziej miałki posmak)
1/2 szkl skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru brązowego
1/2 szkl cukru pudru
200 g margaryny lub masła
1 - 2 tabliczki czekolady - może być gorzka lub mleczna lub mieszanka, może być również z bakaliami
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany

Czekoladę posiekać na małe kawałki.
Mąki, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Można użyć dodatkowo o 1/2 szklanki cukru więcej - ciasteczka będą mocno słodkie. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, tak, żeby mąka dokładnie ją obtoczyła.
Następnie dodać miękkie masło lub margarynę i rozgnieść całość, uzyskując coś w rodzaju kruszonki. Dodać jajko, śmietanę i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie za rzadkie można dodać kilka dodatkowych łyżek mąki kukurydzianej.
Następnie zagniecione ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę lub wrzucić do zamrażalnika na ok 30 minut.


kruche ciasteczka z czekoladą

Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość min. 0,5 cm i wykrawać ciasteczka.

Układać na pergaminie i piec 20 minut w temperaturze 170 stopni, grzanie góra - dół, bez termoobiegu.


kruche ciastka z czekoladą

Smacznego 😋

Komentarze