Sernik wiedeński z kaszką kukurydzianą

sernik wiedeński z kaszką kukurydzianą












Bezglutenowy sernik z kaszką kukurydzianą, oparty na klasycznym przepisie na sernik wiedeński. 
Bez spodu ale z dodatkiem rodzynek, skórki pomarańczowej i brzoskwiń, przykryty orzeźwiającą galaretką pomarańczową.
Klasyczny, świąteczny wypiek, zwięzły, puszysty i wilgotny.


Składniki:


1 kg mielonego twarogu - używam twarogu gotowego, który odsączam na gazie przed użyciem
2 szklanki cukru pudru
1 kostka masła lub masła roślinnego
2 łyżeczki cukru waniliowego
10 jajek
1 budyń waniliowy - i mnie bezglutenowy
4 łyżki kaszki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/2 szklanki rodzynek
skórka otarta z jednej pomarańczy
6-8 połówek brzoskwiń lub moreli z puszki

Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. 
Do utartego masła dodawać stopniowo po jednym żółtku i dalej ucierać.
Następnie dodawać stopniowo ser, po dużej łyżce, i utrzeć całość na gładką masę. 
Dodać budyń, kaszkę, bakalie i skórkę otartą z jednej pomarańczy oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. 
Jeśli po drodze masa zacznie się warzyć to należy dodać dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. To powinno uratować ser:-)
Ubić pianę z 5 białek i dodać do sera, delikatnie acz stanowczo wymieszać. 


sernik wiedeński z kaszką kukurydzianą

Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
Na wierzchu sera poukładać cienko pokrojone plastry brzoskwiń lub moreli z puszki. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 80 minut.
Jeśli po 60 minutach nie cały sernik wyrośnie to należy włączyć termoobieg i dopiec go w wyższej temperaturze.


sernik wiedeński z kaszką kukurydzianą

Po upieczeniu gorący sernik będzie wysoki, po wystygnięciu może opaść. Nie należy się tym przejmować ponieważ tak zachowują się wszystkie serniki, do których dodało się pianę z białek. 

Na zimny sernik wylać przestudzoną i tężejącą galaretkę pomarańczową.

Smacznego 😋

Komentarze