Jabłecznik kokosowy z chałwową polewą

Z okazji zbliżającego się Dnia Mamy, polecam pyszne ciasto o smaku jabłka i kokosu polane polewą chałwową. Ciasto nie tylko efektownie się prezentuje, ale też wyśmienicie smakuje. W sam raz na różne okazje rodzinne.



żródło: "Serniki , szarlotki , makowce"

Tortownica : średnica 26 cm

Ciasto:

  • 7 jajek
  • 200 g masła
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 5o g wiórków kokosowych i zmielonych migdałów
  • tłuszcz i bułka tarta do tortownicy
Wierzch:
  • słoik prażonych jabłek
Polewa:
  • 4 łyżki mleka
  • 100 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 2 batoniki chałwy ( użyłam dużych to do ciasta zużyłam 1,5 )
    Przygotowanie ciasta :
    1. Jaja rozbić, oddzielić żółtka od białek.
    2. Ubić sztywną pianę z 2 białek. 
    3. Wszystkie żółtka utrzeć z masłem , dodając stopniowo 150 g cukru i cukier waniliowy.
    4. Następnie dodać mąkę , proszek do pieczenia i pianę z białek.
    5. Oddzielić 3/4 ciasta i połączyć je z kakao , po czym schłodzić w lodówce.
    6. Resztę ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 1 godz.
    7. Oddzielnie ubić 5 białek z resztą cukru na sztywno i wymieszać z wiórkami kokosowymi i zmielonymi migdałami.
    Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia , natłuszczamy i sypiemy bułka tartą. Na dno i brzegi tortownicy rozsmarujemy ciasto ciemne na to pianę z kokosem i migdałami, jabłka oraz ciasto jasne ( ciasto jest dość rzadkie więc trzeba cierpliwie urywać kawałek po kawałku i poukładać na wierzchu ciasta)
    Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 1 godz.




    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Popularne posty