Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 2 maja 2017

Zupa kalafiorowa z pulpetami drobiowymi


SKŁADNIKI: ( 4 porcje po 300g )            1 porcja = 197 kcal
  • łyżka oliwy z oliwek
  • cebulka
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1/4 pora
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki zmielonego kopru włoskiego
  • 1,5 l wody
  • 1/4 selera
  • 480 g kalafiora
  • 2 zmielone piersi drobiowe

WYKONANIE:

1. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zrumienić.
2. Pietruszkę, marchew i por pokroić w cienkie plasterki, dodać do garnka, chwile przesmażyć.
3. Dodać kurkumę i koper włoski, dokładnie wymieszać.
4. Wlać wodę, dodać seler i gotować pod przykryciem ok 10 min.
5. Kalafior podzielić na małe różyczki i dodać do garnka.
6. Przygotować dietetyczne pulpety: mięso doprawić sola i pieprzem; wilgotnymi dłońmi formować       pulpety wielkości orzecha włoskiego.
7. Z gotującego się wywaru warzywnego wyjąć seler i dodać pulpety.
8. Gotować pod przykryciem ok 20 min.
9. Podawaj posypane posiekanym koperkiem.

INSTRUKCJA - film krok po kroku:



Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:

 KalkulatorKalorii.net
KalorieMasaBiałkaTłuszczeWęglowodany
Oliwa z oliwek88100100
Cebula (świeża)401001.10.17.64
Pietruszka korzeń66802.080.413.68
Marchew (surowa)33800.740.197.66
Por10400.880.122.28
Seler (korzeń)17801.280.246.16
Kurkuma (proszek)1850.40.53.25
Kalafior1204809.221.3423.86
Filet z kurczaka396400865.20
Podsumowanie:7881275 g101.7 g18.1 g64.53 g

2 komentarze: