Ryż w sosie chilli

3 0
Ryż w sosie chilli

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Biały ryż:: 150g
Słodki sos chilli:: 10 łyżek
Pieczarki:: 400g
Ciecierzyca:: 240g ugotowanej lub 100g suchej 1 puszka
Kumin:: 2 łyżeczki
Papryka wędzona:: 2 łyżeczki
Sól:: szczypta
Olej kokosowy:: 2 łyżki
Natka pietruszki:: 1 pęczek

Nutritional information

1
Porcja
607
Kalorie
15.7g
Białko
16.9g
Tłuszcz
103g
Węgl.
8.6g
Błonnik

Ryż w sosie chilli to świetny sposób na wykorzystanie tego sosu w inny sposób niż tylko jako dodatek do sajgonek czy innych maczanek.

  • 30 min
  • Serves 2
  • Easy

Ingredients

Share

Ryż w sosie chilli

Połączenie smaku ostrego, słodkiego i słonego to coś co lubię najbardziej. Ostatnio, w podobnych smakowo klimatach, pojawiły się boczniaki smażone, które bardzo przypadły Wam do gustu, a dzisiaj prezentuję bardziej kompletne danie obiadowe, czyli ryż w sosie chilli. Nie jest to przepis wymyślny, trudny w wykonaniu czy zawierający niecodzienne składniki. Wystarczy uzbroić się w dobry słodki sos chilli, ulubione grzyby i kilka innych pierdół.

Ryż w sosie chilli

Pytania i odpowiedzi:

  • Jaki słodki sos chilli wybrać?

Ja użyłem PANTAI Słodki sos chili. Na sklepowych półkach sosów nie brakuje. Ja trzymałbym się tylko z daleka od tych podejrzanie tanich, których cena jest zbliżona do ceny taniego piwa.

  • Czym zastąpić słodki sos chilli?

Polecam użycie sosu sriracha (ZOBACZ GDZIE KUPIĆ) z dodatkiem miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego do smaku.

  • Co zamiast pieczarek?

Bardzo fajnie sprawdzają się boczniaki. Prawdopodobnie będzie trzeba je chwilę dłużej maltretować na patelni niż pieczarki, żeby nie były gumowate.

Inne ciekawe przepisy na obiad:

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Biały ryż:: 150g
Słodki sos chilli:: 10 łyżek
Pieczarki:: 400g
Ciecierzyca:: 240g ugotowanej lub 100g suchej 1 puszka
Kumin:: 2 łyżeczki
Papryka wędzona:: 2 łyżeczki
Sól:: szczypta
Olej kokosowy:: 2 łyżki
Natka pietruszki:: 1 pęczek

Wykonanie

1
Gotowe

Pieczarki pokrój w dużą kostkę/słupki. Na patelni rozgrzej olej i smaż przez 5 minut. W międzyczasie postaw na gazie garnek z wodą i ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja gotowałem bez soli, bo zarówno soli, jak i po prostu smaku naciągnie podczas smażenia.

2
Gotowe

Do podsmażonych pieczarek dodaj odcedzoną i przepłukaną ciecierzycę (lub po prostu ugotowaną) oraz przyprawy. Wymieszaj i smaż przez 1 minutę. Dodaj słodki sos chilli, wymieszaj i smaż 5 minut.

3
Gotowe

Gdy ryż jest już ugotowany, dodaj go na patelnię i wymieszaj. Dorzuć 2/3 posiekanej natki pietruszki i smaż przez 5 minut. Po tym czasie możesz już nakładać, a pozostałą pietruszką udekorować danie w miseczkach.

ciasteczka z czekoladą
previous
Ciasteczka z czekoladą
Wegańskie bolognese
next
Wegańskie spaghetti bolognese
ciasteczka z czekoladą
previous
Ciasteczka z czekoladą
Wegańskie bolognese
next
Wegańskie spaghetti bolognese
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agata

Zrobiłam! Proste i pyszne 🙂 Na pewno będę wracać do tego przepisu.

Natalka

Ciągle wracam i wracam do tego przepisu! Jest fantastyczny!

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x