Soczyste i aromatyczne piersi z kurczaka w marynacie na bazie oleju kokosowego okazały się świetnym pomysłem na szybki, zdrowszy obiad. Przygotowanie nie przysparza żadnych problemów, a całe danie po prostu zachwyca smakiem i syci. Olej kokosowy nadał piersią specyficznej, delikatnej kokosowej nuty. Do tak przygotowanych piersi z kurczaka wystarczy podać ulubione dodatki (polecam zestaw surówek – przepisy znajdziecie tutaj) i… obiad mamy gotowy. Spróbujcie.
P.s. Życzę Wam udanego majowego weekendu 😀
Składniki:
- 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka (u mnie 1 większa i 2 małe)
- 4 łyżki oleju kokosowego (polecam Woj-len)
- 1 i 1/2 łyżki przyprawy do grilla*
*skład: papryka słodka, czosnek, gorczyca, cebula, chilli, majeranek, pieprz czarny, ziele angielskie, gałka muszkatałowa, sól.
Przygotowanie:
Olej kokosowy rozpuszczamy, a następnie mieszamy w miseczce z przyprawą. Większą pierś z kurczaka kroimy wzdłuż tworząc dwie chudsze porcje, małych nie kroimy. Mięso umieszczamy w większej misce, zalewamy lekko ciepłą marynatą, mieszamy i odkładamy na kilka minut w chłodne miejsce (około 15 minut).
Piersi grillujemy na patelni grillowej z obu stron po kilka minut (czas zależy od grubości mięsa).
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego
Pyszny obiadek !
Dziękuję 🙂