poniedziałek, 1 maja 2017

Grillowana sałatka z ciecierzycy, cukini i pieczonej papryki

Dziś oficjalnie zaczynamy sezon grillowy więc taki grillowany ser halloumi czy pieczona na grillu papryka jak najbardziej wskazana.
Ja użyłam pieczonej papryki ze słoja ale tutaj można grillować paprykę świeżą aż skórka się zwęgli a potem obieramy i dodajemy do sałatki.
Polecam sałatkę bo ciekawe zestawienie smaków mile połechce wasze kubki smakowe.
Grillowana sałatka z pieczonej papryki, cukinii i ciecierzycy.


Składniki:
  • 300 g ugotowanej ciecierzycy 
  • 1 czerwona upieczona papryka 
  • 100 g sera halloumi
  • 1 średnia cukinia 
  • olej do skropienia warzyw 
  • sól morska 
Sos:
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżka wody gazowanej 
  • sól morska 
  • pieprz świeżo mielony

Przygotowanie:
  • Cukinię umyłam i wraz ze skórką pokroiłam w cienkie plastry wzdłuż.
  • Ser pokroiłam w plastry i grillowałam z obu stron.
  • Paprykę osączyłam z zalewy. 
  • Cukinię ułożyłam na patelni grillowej, skropiłam olejem i posypałam solą morską.
  • Grillowałam z obu stron.
  • Ułożyłam na talerzu paprykę, cukinię, grillowany ser oraz ciecierzycę.
  • Składniki sosu wymieszałam ze sobą i polałam sałatkę.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pracusie na czosnku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger