poniedziałek, 1 maja 2017

Paluszki drożdżowe z kokosem


Hej!
Dziś w roli głównej ciasto drożdżowe. Znakomite gdy jest cieplutkie, znakomite gdy już wystygnie. Zrobimy paluszki drożdżowe z nadzieniem kokosowym. Czy zachęcę Was gdy powiem, że ciasto wyrobi nam maszyna? Zatem śmiało!
Potrzebujemy:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 4 dag drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/8 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 - 3 łyżki rozpuszczonego masła

Nadzienie:
  • 2/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1/8 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka


Wszystko wrzucamy do mieszalnika i nastawiamy maszynę na 15 minut. W czasie wyrabiania ciasto mieszamy wiórki kokosowe z masłem, cukrem i mlekiem. Po wyrobieniu ciasta wykładamy na stolicę i dzielimy na dwie części. Najpierw wałkujemy jedną część i na nią wykładamy masę kokosową. Składamy ciasto na trzy części i tniemy na pięciocentymetrowe kawałki. Każdy kawałek skręcamy w palcach i kładziemy na blaszce. Smarujemy mlekiem i pieczemy do złotego koloru tak około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Paluchy pyszne są z mlekiem. Smacznego.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz