Grzyby gatunkami. Piestrzenica pochyła

Piestrzenica pochyła Gyromitria fastigiata to grzyb rzadki.  W Polsce prawdopodobnie jest dosłownie kilka stanowisk tego gatunku, oficjalnie udokumentowane jedno czy dwa. Ja oglądałam te grzyby w miejskim lesie, w Warszawie, gdzie na obszarze kilku metrów kwadratowych wyrosło chyba z 50-siąt owocników. Widok niesamowity i przepiękny. A ususzony egzemplarz trafi wkrótce pod mikroskop i do badań naukowych.

Piestrzenica pochyła jest objęta częściową ochroną gatunkową.

To podobno gatunek grzyba jadalny, ale nawet z terenu prywatnego nie polecam jej zbierać. Raz, że jest naprawdę rzadka, a dwa to fakt, że tak jak piestrzenica kasztanowata, i prawdopodobnie inne piestrzenice, może zawierać gyromitrynę, choć w mniejszej ilości, a ta substancja kumuluje się w wątrobie uszkadzając ją. Nie warto ryzykować.

gyromitria fastigiata, grzyby gatunkami, atlas grzybow, grzybobranie, mykologia, fungi, jaki to grzyb, ochrona grzybow

Jak wygląda piestrzenica pochyła?

Piestrzenica pochyła ma kapelusz początkowo nieregularnie okrągły. Jego nieregularnie mózgowate płaty  rozpościerają się tworząc siodełka pośrodku i wystające rogate wyrostki na brzegach. Na powierzchni jest pomarszczony, pofałdowany, nieregularny. Koloru czerwonobrązowego, brązowego, na starość kasztanowobrązowego.

Z obserwacji warszawskiego stanowiska wynika, że pusty w środku owocnik rośnie długo, nawet kilka tygodni. Jest trwały jeśli tylko nikt go nie zdepcze lub nie zje. Dorasta do 10 cm wysokości i mniej więcej tak samo szeroka może być sama główka.

Trzon piestrzenicy pochyłej jest krótki w stosunku do główki, ma do 6 cm wysokości. Szerszy ku dołowi, biały, na powierzchni aksamitny. Podłużnie grubo marszczony.

Miąższ gruby na kilka milimetrów, kruchy, woskowaty, chrząstkowaty. Smak i zapach słabe, niewyraźne.

Czy piestrzenica pochyła jest grzybem jadalnym?

Ten gatunek jest opisywany w atlasach jako jadalny, ale ze względu na możliwą zawartość nawet niewielkiej ilości gyromitryny nie polecam go do zbierania i jedzenia. Poza tym jest bardzo rzadka i zasługuje na ochronę.

Gdzie szukać piestrzenicy pochyłej?

Piestrzenica pochyła rośnie w kwietniu i maju. Lubi wapienne podłoże. Szukajcie jej w ciepłych, wilgotnych lasach liściastych z przewagą dębów, grabów oraz buków. Pojawia się pojedynczo lub w grupach. Bardzo rzadka.

gyromitria fastigiata, grzyby gatunkami, atlas grzybow, grzybobranie, mykologia, fungi, jaki to grzyb, ochrona grzybow

Jak odróżnić piestrzenicę pochyłą od innych piestrzenic?

Najbardziej podobna jest Piestrzenica infułowata Gyromitria infula - ma podobnie rogato siodłowaty kapelusz, ale występuje tylko jesienią w lasach iglastych.

Rosnąca wiosną Piestrzenica olbrzymia Gyromitria gigas ma główkę w zarysie bardziej okrągłą i jest zwykle jaśniejsza.

Także wiosenna Piestrzenica kasztanowata Gyromitria esculenta rośnie w lasach iglastych lub mieszanych i ma kolor ciemniejszy, kasztanowy. W zarysie je główka jest też nieregularnie okrągła.


źrodło:
P.Skubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007 

gyromitria fastigiata, grzyby gatunkami, atlas grzybow, grzybobranie, mykologia, fungi, jaki to grzyb, ochrona grzybow
gyromitria fastigiata, grzyby gatunkami, atlas grzybow, grzybobranie, mykologia, fungi, jaki to grzyb, ochrona grzybow
gyromitria fastigiata, grzyby gatunkami, atlas grzybow, grzybobranie, mykologia, fungi, jaki to grzyb, ochrona grzybow
gyromitria fastigiata, grzyby gatunkami, atlas grzybow, grzybobranie, mykologia, fungi, jaki to grzyb, ochrona grzybow
gyromitria fastigiata, grzyby gatunkami, atlas grzybow, grzybobranie, mykologia, fungi, jaki to grzyb, ochrona grzybow

gyromitria fastigiata, grzyby gatunkami, atlas grzybow, grzybobranie,
gyromitria fastigiata, grzyby gatunkami, atlas grzybow, grzybobranie,
gyromitria fastigiata, grzyby gatunkami, atlas grzybow, grzybobranie,

4 komentarze:

  1. Czy Piestrzenica pochyła może też pojawić się w sadach - albo na działkach ?- Coś podobnego znalazłem kilka lat temu pod Dereniem Jadalnym - kojarzyło mi się to znalezisko ze Smardzem -ale ten rodzaj grzyba jest mi zupełnie nie znany -wiec nie skusiłem się aby go zerwać -A czy Smardz może pojawić się na działce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro przy krzewach lub drzewach owocowych to jak najbardziej mógł być smardz. Często rosną w ogródkach, na działkach, w sadach.

      Usuń
  2. Jadlam to dawno temu tylko brazowe...bylam dzieckiem. Pamietam, ze trzeba bylo dlugo smażyć/dusic...unas to sie nazywalo babie uszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babie uszy to piestrzenica kasztanowata, niestety zawiera bardzo szkodliwą gyromiytrynę, która rozkłada się zupełnie dopiero w temperaturze powyżej 140 st. więc domowe gotowanie, nawet kilkukrotne, czy długie smażenie, nie jest w stanie całkowicie jej usunąć i można się poważnie zatruć. Kiedyś zbierano ją po prostu z biedy, na przednówku, dziś tłumaczyć można jej jedzenie tylko nieświadomością bądź głupotą

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger