Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami

Lubisz domowy wytrawne wypieki ? To wyobraź sobie pyszne chrupiące pierożki pełne smaku ! zapraszam po przepis !

Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami.

pierożki pieczone przepis

 

 

 

Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami, kto takich nie lubi niech rękę w górę podniesie ;). Oj, tak pierogi wszelkie to my bardzo lubimy. A mnie ostatnio naszło, żeby dzieciom na obiad zrobić takie właśnie pierogi. Aby tak naprawdę mięso mielone podać w innej formie, miała być zapiekanka były pyszne pierożki.

Ciasto jeśli mamy mikser w domu, robi się wręcz samo w kilka minut. Potem chwila w lodówce, spokojne wałkowanie, sklejanie pierogów i chwila pieczenia i gotowe. Cud, miód powiadam Wam.

Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami 

Ciasto 

  • 40 dkg mąki 
  • 30 dkg masła 
  • 200 ml jogurtu naturalnego 
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku 

Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone drobno masło i włączamy mikser. Winny się składniki połączyć tak, że będą wyglądały jak grudki czyli jak kruszonka, wtedy dodajemy jogurt z przyprawami i mieszamy dalej, aż całość się połączy. Wyjmujemy na deskę / stolnicę leciutko podsypujemy mąką i zagniatamy w jednolitą kulę, okrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. 

Nadzienie 

  • 50 dkg mięsa mielonego ( u mnie pomieszana łopatka i szynka wieprzowa ) 
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku 
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej 
  • 1 papryka czerwona nie za duża
  • 10 małych pieczarek
  • 1 łyżeczka rozmarynu 
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki chili 
  • 2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki wody do farszu 
  • 1 jajko + 1 łyżeczka mleka 

 

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy z puszki. Paprykę myjemy a potem kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki opłukujemy pod wodą i kroimy w drobną kostkę. 

Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej dajemy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy mieszając. Dodajemy mięso i smażymy razem przez około 5 minut ciągle mieszając. Następnie dokładamy pozostałe składniki i mieszamy, podlewamy kilkoma łyżkami wody. Doprawiamy do smaku. 

Włączamy piekarnik na 180 C. 

Ciasto wyciągamy z lodówki na blat lekko podsypany mąką. Odrywamy porcję ciasta i wałkujemy  tak aby ciasto za grube nie było. Szklanką wycinamy kółka i nakładamy farsz, sklejamy pierogi. Odkładamy na formę do piekarnika wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy już mamy pełną formę pierogów ( u mnie wyszły 4 pełne formy ) to w małej miseczce mieszamy jajko z mlekiem i tą mieszanką smarujemy nasze pierogi. 

Pierogi wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut do zarumienia ciasta. 

U mnie były podane z sosem czosnkowym

Smacznego !