piątek, 28 kwietnia 2017

RAZOWA SZARLOTKA Z MIĘTĄ










Always hungry, to ja :-) Wiecznie coś bym zjadła, coś podgryzła, coś przekąsiła. No ale jak to tak, a gdzie fit? Lato idzie, czas ściągnąć kurteczki, sweterki i pokazać kawałeczek ciałka.

Hmmm na szczęście wiosna jest po mojej stronie, przejściówka jeszcze w kąt nie schowana, ba wczoraj w czapce wracałam z pracy.Korzystając z okazji, że jeszcze do upałów nam daleko upiekłam pyszną, przepiękną szarlotkę. Pewnie nie tylko ja mam wyrzuty sumienia po porządnej porcji ciasta, więc co by pokuta była lżejsza, placek zrobiłam bez cukru z mąki razowej. Jedyną słodyczą są bardzo dojrzałe jabłka i odrobina cukru pudru na wierzchu. Polecam :-) 

Składniki: 
  • 2,5 szklanki mąki razowej
  • 1 kostka masła roślinnego 
  • 2 jajka 
  • 2/4 szklanki jogurtu naturalnego 
  • 5 jabłek 
  • garść posiekanej mięty 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • cukier puder
Sposób przyrządzenia: 

  1. Mąkę połączyć z miękkim masłem, dodać jajka, jogurt, sól. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki  na godzinę. 
  2. Jabłka obrać ze skorki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dusić chwilę w rondelku pod przykryciem. 
  3. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować, ułożyć jedną część na wysmarowanej blaszce, na to wyłożyć duszone jabłka, posypać miętą.

     
  4. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przykryć w ten sposób jabłka.
  5. Piec do zarumienia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz