czwartek, 27 kwietnia 2017

BUŁKI ORKISZOWE

Przepis zaczerpnięty ze strony Moje wypieki i domowe gotowanie na pyszne i zdrowe bułeczki na śniadanie.

 

 

 

SKŁADNIKI

700 g mąki orkiszowej + mąka do podsypywania
200 ml maślanki,
200 ml ciepłej wody,
40 g drożdży,
1 łyżka soli,
1 łyżeczka cukru,
1/3 szkl. oleju,
1 łyżeczka czarnuszki,

 

WYKONANIE



Zaczyn: maślankę lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w niej drożdże, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.



 


 
Ciasto: w misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy zaczyn, olej, wodę, czarnuszkę i słonecznik, mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką w miarę potrzeby, tworząc kulkę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 50 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 14 części, z każdej robimy kulkę, lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką, odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie bułki nożem lekko naciskamy na środku, smarujemy ciepłym mlekiem, posypujemy czarnuszką i płatkami owsianymi. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz