2017/04/27

Rosół z kurczaka

Przepis na domowy rosół z kurczaka koniecznie musi znaleźć się na blogu. Pomimo kalendarzowej wiosny, pogoda sprawia, że mamy ochotę na coś ciepłego i rozgrzewającego. Rosół to idealny, naturalny antybiotyk na wszelkiego rodzaju przeziębienia. Jego zapach podczas gotowania rozchodzi się po całym domu, a najlepszy jak dla mnie to taki z makaronem w kształcie nitek lub z ugotowanymi ziemniakami.





Rosół z kurczaka

Składniki:
  • 1 korpus kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/4 kapusty włoskiej
  • 1/4 selera
  • kawałek pora
  • sól do smaku


Przygotowanie:
  • Korpus z kurczaka myjemy.
  • Wkładamy do garnka.
  • Zalewamy zimną wodą.
  • Solimy i gotujemy na średnim ogniu.
  • Podczas gotowania, wytworzą się na powierzchni szumowiny, które zbieramy najlepiej łyżką cedzakową.
  • Zmniejszamy ogień.
  • Do garnka wrzucamy wcześniej obrane marchewki i pietruszki oraz kapustę włoską, pora i kawałek selera.
  • Gotujemy przez minimum 2 godziny.
  • Rosół z kurczaka podajemy z pokrojoną na plasterki marchewką i natką z pietruszki.
  • Najlepiej smakuje  z makaronem, kluseczkami lub ugotowanymi ziemniakami.

4 komentarze: