Kiwi w miodzie – jadalny prezent

Kiwi w miodzie – jadalny prezent

Taki słoiczek to idealny jadalny prezent dla siebie lub dla kogoś bliskiego. Osoba obdarowana może używać takich słodkich kawałków kiwi do dekoracji deserów i drinków, albo jako słodką przekąskę do herbaty czy kawy. Miód dobrze konserwuje, ale można też zrobić 2 mniejsze słoiczki. Lepiej nie trzymać kiwi zbyt długo, bo może sfermentować. Na szczęście jest pyszne, więc szybko znika.

 

Składniki:

5 – 6 kiwi – obrane i pokrojone na ósemki

400 ml płynnego miodu (można podgrzać miod stały)

półlitrowy słoik lub 2 mniejsze umyte i wyparzone

 

Jak przygotować kiwi z miodem?

Kiwi ułożyć ciasno w słoiku i zalać płynnym miodem. Kiwi musi być sporo, bo jeśli nie zapełnimy całego pojemnika, będzie unosić się w słoiku, a na dole słoika będzie sam miód. Potrząsnąć słoikiem, żeby uwolnić pęcherzyki powietrza. Ewentualnie dodać więcej kiwi.

Kiwi w miodzie


Related Posts

Pascha miód i czekolada

Pascha miód i czekolada

Najlepszym deserem wielkanocnym jest pascha. Powinniśmy jeść ją częściej, bo jest naprawdę pyszna. Jeśli znudziła Wam się wersja klasyczna, to spróbuj czekoladowej, albo miodowej. Ten przepis ma też wersję szybką i leniwą. W końcu nie co dzień jest Wielkanoc. Jeśli masz więcej czasu, robisz pełną wersję z masłem i żółtkami. Jeśli nie chce Ci się tyle ucierać i nie potrzebujesz […]

Polskie miody regionalne i ich unikalne właściwości

Polskie miody regionalne i ich unikalne właściwości

W roku 2011 Komisja Europejska oficjalnie zarejestrowała miód drahimski jako produkt posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne.



3 thoughts on “Kiwi w miodzie – jadalny prezent”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *