Zapraszam po przepis na żeberka.
Niepozorny i tani kawałek wieprzowiny a tak lubiany i chętnie jedzony.
Ostatnio na imprezę rodziną zrobiłam żeberka duszone przypadkiem. Szukając czego w zamrażarce, rozmroziłam żeberka no i musiały iść do obróbki. Raz, dwa trzy i nastawiłam je do duszenia.
Na obiad dla gości przygotowałam inne smakołyki, ale postanowiłam podać również te żeberka, gdyby ktoś się skusił, no i rozeszły się jako pierwsze 😉
PRZEPIS NA ŻEBERKA
Składniki na żeberka:
1 kg żeberek wieprzowych surowych
2 cebule
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
10 szt ziela angielskiego
4 szt jagód jałowca
sól
pieprz
majeranek
olej
Jak zrobić żeberka:
Żeberka myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami (sól, pieprz, majeranek).
Cebulę i seler kroimy w kostkę, szklimy na oleju, przekładamy do garnka.
Na oleju obsmażamy po kolei żeberka i przekładamy do garnka.
Dodajemy pozostałe przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, zalewamy wodą (troszkę mniej niż potrzeba by przykryć żeberka).
Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy tak ok 1,5-2h.