zeberka

 

 

Zapraszam po przepis na żeberka.

Niepozorny i tani kawałek wieprzowiny a tak lubiany i chętnie jedzony.

Ostatnio na imprezę rodziną zrobiłam żeberka duszone przypadkiem. Szukając czego w zamrażarce, rozmroziłam żeberka no i musiały iść do obróbki. Raz, dwa trzy i nastawiłam je do duszenia.

Na obiad dla gości przygotowałam inne smakołyki, ale postanowiłam podać również te żeberka, gdyby ktoś się skusił, no i rozeszły się jako pierwsze 😉

 

 

 

 

 

 

PRZEPIS NA ŻEBERKA

Składniki na żeberka:

1 kg żeberek wieprzowych surowych

2 cebule

1 łodyga selera naciowego

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

10 szt ziela angielskiego

4 szt jagód jałowca

sól

pieprz

majeranek

olej

 

 

 

 

 

Jak zrobić żeberka:

Żeberka myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami (sól, pieprz, majeranek).

Cebulę i seler kroimy w kostkę, szklimy na oleju, przekładamy do garnka.

Na oleju obsmażamy po kolei żeberka i przekładamy do garnka.

Dodajemy pozostałe przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, zalewamy wodą (troszkę mniej niż potrzeba by przykryć żeberka).

Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy tak ok 1,5-2h.

 

 

 

 

zeberka