„Chcę raz na zawsze zwalczyć fałszywe przekonanie na temat zdrowego jedzenia: że jest nijakie, bezbarwne i mało inspirujące. Jeśli się je odpowiednio przyrządza, może być ekscytujące i zachwycająco kolorowe, może pysznie wyglądać i smakować, a przy tym jest korzystne dla organizmu”
Czy może być pysznie i zdrowo? Zdecydowanie tak! Przekonała mnie o tym Henrietta Inman autorka książki „Zdrowe desery i wypieki”. Już od pierwszych stron wiedziałam, że mam w rękach wspaniałą książkę. Książkę dzięki, której do mojej kuchni zawitają inne smaki. Wspaniałe torty, muffiny, desery, a wszystko to w zdrowej wersji. Przeważnie jestem dość sceptycznie nastawiona do tego typu wypieków. Ale nie tym razem. Czytają przepisy wiedziałam, że efekt będzie pyszny, a do tego te wspaniałe zdjęcia… Od razu musiałam wypróbować kilka przepisów. Było naprawdę pysznie. Teraz książka jest pełna moich zakładek co wypróbować kolejnym razem 🙂 Polecam Wam gorąco tą propozycje. To aż 75 pysznych przepisów, w których każdy znajdzie coś dla siebie. Od prostych propozycji na szybkie i zdrowe desery (bardzo podoba mi się pomysł na trufle, błyskawiczny dżem malinowy czy czekoladowe listki mięty) po wspaniałe torty, które mogą wywołać zachwyt na każdym przyjęciu.
Autorka książki Henrietta Inman jest utalentowanym cukiernikiem oraz właścicielem dwóch cukierni: Henrietta Inman Pâtissière i Hen’s Clean Cakes. Zajmuje się też prowadzeniem pokazów i warsztatów cukierniczych, jak również prowadzi znany blog www.henscleanscakes.com oraz publikuje swe przepisy w czasopismach.
W przepisach zawartych w książce wykorzystała techniki i umiejętności, których nauczyła się w pracy. Dokładnie i wnikliwie przebadała właściwości poszczególnych składników pod względem cech jakie nadają wypiekom i deserom (np. jogurt dodaje wypiekom miękkości, gluten sprawia, ze ciasto jest elastyczne, ma lekką strukturę i zachowuje swój kształt). Następnie Henrietta Inman wypracowała i przetestowała szereg zdrowych zamienników roślinnych, które można użyć w miejsce glutenu, rafinowanego cukru czy nabiału, bez utraty ich właściwości i szczególnych cech. A więc mamy przed sobą książkę kulinarną, w której przepisy są stworzone przez zawodowego cukiernika. Cukiernika znającego się na swoim fachu.
W książce znajdziemy m.in. przepis na ciasta, torty, babeczki, muffinki, keksy, chleby, brownie, batoniki, tarty, surowe desery, a nawet pyszne i zdrowe czekoladki. Dodatkowo autorka zawarła w niej informacje dot. zamienników nabiału, cukru rafinowanego czy produktów z glutenu i wiele innych cennych wskazówek, które przydadzą się zarówno początkującym, jak i bardziej zaawansowanym domowym cukiernikom.
„Zdrowe desery i wypieki”
Autor: Henrietta Inman
Objętość: 176 stron
Oprawa: Twarda
Książkę możecie nabyć na stronie Fundacja Źródło Życia (klik)
Ciekawa książka. Warto ją mieć w swojej biblioteczce.
Zgadzam się i polecam 😀