Marynowana cebula – do mięs i na grilla

Na blogu prezentowałem już przepis na surówkę z cebuli. Dziś podobny przepis, jednak w wersji dla amatorów ostrzejszych smaków.

  • Cztery średniej wielkości cebula
  • Trzy łodygi selera naciowego
  • Ząbek czosnku
  • Dwie lub trzy marynowane ostre papryczki (można użyć świeżych, lub zastąpić suszonymi)
  • Miód
  • Cukier
  • Sól
  • Ocet winny i balsamiczny

Cebulę kroimy w piórka. Najlepiej zrobić to na mandolinie lub szatkownicy. Podobnie czynimy z selerem naciowym. W drobną kostkę kroimy dwie-trzy marynowane ostre papryczki. Możemy użyć świeżych lub posłużyć się suszonymi. Całość zasypujemy trzyma łyżkami soli i trzema łyżkami cukru. Zalewamy octem balsamicznym i winnym, w proporcjach 1:1, tak by przykryta była prawie cała cebula. Dodajemy utarty ząbek czosnku i jedną dużą łyżkę miodu. Co jakiś czas całość mieszamy, do momentu, aż cebula całkowicie zmięknie. Doskonały dodatek do potraw z grilla i pieczonych mięs.

P.S. Sposób na domowe suszone chili na moim blogu. Sprawdź również drugą wersję surówki z cebuli.

Domowe przyprawy – chili

Surówka z cebuli

cebula na ostro

2 myśli w temacie “Marynowana cebula – do mięs i na grilla

Add yours

Dodaj komentarz

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑