Na blogu prezentowałem już przepis na surówkę z cebuli. Dziś podobny przepis, jednak w wersji dla amatorów ostrzejszych smaków.
- Cztery średniej wielkości cebula
- Trzy łodygi selera naciowego
- Ząbek czosnku
- Dwie lub trzy marynowane ostre papryczki (można użyć świeżych, lub zastąpić suszonymi)
- Miód
- Cukier
- Sól
- Ocet winny i balsamiczny
Cebulę kroimy w piórka. Najlepiej zrobić to na mandolinie lub szatkownicy. Podobnie czynimy z selerem naciowym. W drobną kostkę kroimy dwie-trzy marynowane ostre papryczki. Możemy użyć świeżych lub posłużyć się suszonymi. Całość zasypujemy trzyma łyżkami soli i trzema łyżkami cukru. Zalewamy octem balsamicznym i winnym, w proporcjach 1:1, tak by przykryta była prawie cała cebula. Dodajemy utarty ząbek czosnku i jedną dużą łyżkę miodu. Co jakiś czas całość mieszamy, do momentu, aż cebula całkowicie zmięknie. Doskonały dodatek do potraw z grilla i pieczonych mięs.
P.S. Sposób na domowe suszone chili na moim blogu. Sprawdź również drugą wersję surówki z cebuli.