wtorek, 25 kwietnia 2017

Ciasto rafaello na krakersach



To jedno z naszych ulubionych ciast bez pieczenia. Szybkie i efektowne, delikatne w smaku, „zjada” się bardzo szybko. Kilka lat temu robiliśmy pierwszy raz, oj pamiętamy! Latająca patelnia z wiórkami :P ale zabawnie było, smacznie wyszło, goście byli zadowoleni. Przede wszystkim to się liczy…dla nas gotowanie to zabawa smakiem. Śmiało można powiedzieć, że nasza kuchnia to Fusion cuisine.








Składniki

2 paczki solonych krakersów
1 l mleka
2 budynie waniliowe
200 g cukru
400 g wiórek kokosowych
200 g margaryny

 

 

Przygotowanie

 
Budynie i cukier gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Studzimy.
Do miski wrzucamy posiekaną margarynę, miksując stopniowo dodajemy budyń i wiórki kokosowe (300g).
W blaszce układamy warstwę krakersów, rozsmarowujemy masę, i tak na przemian. Ostatnią warstwą ma być masa budyniowa.
Pozostałą część wiórek kokosowych prażymy na złoto, na suchej patelni. Posypujemy nimi ciasto.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


1 komentarz: