poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Kluski z kaszy gryczanej z truskawkami w sosie truskawkowym

Pomysł na wykorzystanie kaszy, 
która została z obiadu dnia poprzedniego




Składniki

1 torebka ugotowanej prażonej kaszy gryczanej 
1 jajko 
ok 1 szklanki maki ziemniaczanej 
500 g truskawek (miałam mrożone ) 
cukier
cukier waniliowy



Sposób przygotowania

  • 1. • Do miski włożyć ugotowana kaszę dać jajko 
    i mąkę ziemniaczaną wyrobić ciasto
  • 2. • Z powstałego ciasta odrywać kawałek formować spłaszczyć włożyć truskawkę i zlepić kluskę
  • 3. • Powstałe kluski wrzucić do wrzątku gotować do wypłynięcia
  • 4. • Pozostałe truskawki odmrozić zmiksować dodać 1/2 szklanki wody zagotować posłodzić wg uznania ,dodać cukier waniliowy 
    • W 1/2 szklance wody rozmieszać 2 łyżki mąki ziemniaczanej wlać na gotujące truskawki zagotować. 
    • Sosem polać ugotowane kluski .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz