Recent Posts

wtorek, 25 kwietnia 2017

Zapiekanka ziemniaczana w sosie tzatziki

Ziemniaki i trochę pomysłu, przegląd lodówki i zapiekanka gotowa. Geneza tej zapiekanki jest podobna. Danie sycące i smaczne. Może skusicie się na jej przygotowanie.



Składniki:
  • Ziemniaki
  • Mięso mielone wołowe (ja miałam 800 gram)
  • Boczek parzony
  • Pieczarki 300 gram
  • 1 cebula
  • Pomidory z puszki krojone
  • ½ młodej cukinii
  • Czosnek
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek granulowany
  • Przyprawa w proszku tzatziki
  • Jogurt typu greckiego duże opakowanie
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • olej










Wykonanie:

Formę do zapiekania smarujemy olejem i wykładamy plasterkami boczku. Ziemniaki obieramy i kroimy bardzo cienko na około 2-3 mm. Układamy na boczku. Lekko solimy. Mięso mielone przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowany. Połowę mięsa mielonego wykładamy na ziemniakach. Pieczarki kroimy w plasterki i również przesmażamy, wykładamy na mięso mielone. W dalszej kolejności, ponownie ziemniaki (również lekko solimy), mięso mielone, odsączone pomidory i pokrojoną cebulę. Cukinię ścieramy na tarce warzywnej, lekko solimy. Gdy puści sok dodajemy jogurt i przyprawę tzatziki, czosnek przepuszczony przez praskę (ile kto lubi, u mnie w domu wszyscy lubią czosnek więc daję sporo) następnie mleko i 1 jako. Całość mieszamy i wylewamy na zapiekankę. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanego do 180 OC, aż ziemniaki lekko zmiękną (sprawdzamy widelcem; dzięki temu ziemniaki ugotują się w sosie z zapiekanki). Przed końcem zapiekania (około 15 minut przed) zdejmujemy folię i tak zapiekamy tak do końca. Czas zapiekania uzależniony jest od ziemniaków ich grubości i gatunku. Na ogół trwa to nie krócej niż godzinę. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz