sobota, 18 lutego 2017

Ciasto marchewkowe


Hej!  Witam wszystkich!
Do poobiedniej kawki najlepsze jest ciasto. W mojej rodzinie prym wiedzie ciasto marchewkowe. Pewnie już je znacie, ale ,,nie zawadzi” spróbować z mojego przepisu. Zawsze wychodzi puszyste i sprężyste. A najważniejsze, że smaczne.
Zatem potrzebujesz :


  •   2 szkl.  mąki  pszennej
  •   ¾ szki. cukru
  •   1/ szkl.   oleju
  •   ½ łyżeczki soli
  •   4 jaja
  •   1 łyżeczka  proszku do pieczenia 
  •   1/3 łyżeczki sody
  •   cukier waniliowy
  •   gorzka czekolada
  •   2 duże starte marchewki



Zaczynamy robotę!
Najpierw ścieram marchewkę.  W miseczce mieszam wszystkie sypkie składniki, a w drugiej ubijam jajka z cukrem.  Masa ma podwoić swoją objętość.  Kiedy będzie puszysta powoli dodaję olej i ubijam  dalej.  Teraz czas na sypkie składniki, które dosypuję powoli. Następnie wrzucam startą marchew i dokładnie wymieszam. Na koniec  dodaję posiekaną czekoladę.  I gotowe. No nie, trzeba piec w tortownicy przez około 45 min. (do suchego patyczka).


Teraz można delektować się widokiem, zapachem i smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz