piątek, 24 lutego 2017

Pyszne sushi



Hej!  
Dzisiaj będzie smaczne sushi, pyszne danie japońskie. Kto już jadł, tego nie trzeba będzie zachęcać.  Kto nie niech się przełamie i spróbuje, a z pewnością nie raz sięgnie do tej przekąski. Moje sushi jest z dodatkami jakie lubimy, bo lubimy jeść kolorowo.
Żeby robić sushi trzeba kupić:

• 30 dag ryżu
• łososia wędzonego
• paprykę czerwoną
• paprykę żółtą
• ogórka zielonego
•imbir marynowany
• sos sojowy
•paluszki surimi
•awokado
• wasabi
• listki alg
• ocet ryżowy
Dużo tego, ale wszystkiego dajemy po trochu.
Warzywa kroimy na wąskie paski. Ryż gotujemy tak, by był kleisty. Jeśli jest sypki nie uda nam się zrobić rolek. Po ugotowaniu dodajemy ocet ryżowy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Po ostygnięciu możemy już zwijać rolki. Na matę kładziemy nori i rozkładamy ryż tak aby leżał w ¾ na listku. Smarujemy wasabi przez całą szerokość wąskim paseczkiem. Na to układamy łososia, paprykę, ogórka, awokado. Rolujemy w ciasną rolkę. Tą część alg, która jest wolna od ryżu należy posmarować zimną wodą i rolka się sklei. Tak postępujemy, aż do zużycia ryżu. Następnie bardzo ostrym nożem kroimy na kawałki.
I smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz