sobota, 25 lutego 2017

Zupa grzybowa i krokiety




Hej!


Mój następny przepis jest zamieszczony na specjalne życzenie Mamy, która domagała się czegoś z grzybami. No zrób coś z suszonymi grzybami. A że suszone grzyby to mój przysmak, to chętnie się podzielę dwoma przepisami, bo nijak nie wyjdzie jeden. Zrobimy krokiety z kapustą i grzybami, oraz zupę grzybową.
Potrzeba będzie:

na krokiety:
  • 2 garście suszonych grzybów (jak jest mała garść to 3)
  • kg kapusty kiszonej
  • ½ kg mąki pszennej
  • woda gazowana
  • ½ szklanki mleka
  • olej
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól
  • bułka tarta


Zaczynamy  pracę już co najmniej 3 godziny wcześniej. Trzeba wstawić kapustę kiszoną do gotowania, a grzyby namoczyć i ugotować.  Grzyby wyjąc , a wodę w której się gotowały zostawić, nie wylewać. zużyjemy na zupę. Potem zabieramy się do rozczyniania ciasta naleśnikowego. Mąkę, sól, jajko, mleko łączymy ze sobą i wlewamy tyle wody gazowanej, aby ciasto miało konsystencję  lejącą. Odstawiamy na 2- 3 godziny i czekamy, aż mąka spęcznieje. Przed przystąpieniem do smażenia sprawdzamy czy ciasto zrobiło się gęste. Jeśli tak to trzeba dolać wody gazowanej i wtedy smażyć placki.
Teraz czas na farsz. Kapustę odcedzamy, kroimy na  kawałki grzyby i cebulkę. Troszkę grzybów wrzucamy do wody z grzybów (niech czekają na swoją kolej). Cebulkę usmażyć na złoty kolor, dodać grzyby i kapustę. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą – sami zadecydujecie czy potrzeba.
Zawijamy farsz w placki, obtaczamy bułką tartą i smażymy na oleju. Zjadamy gorące. Smacznego!


Do przyrządzenia zupy potrzebujemy:
  • marchewkę
  • kawałek selera
  • pietruszkę
  • 2 łyżki  ugotowanych i pokrojonych grzybów
  • troszkę makaronu takiego jaki nadaje się do zupy
  • ewentualnie 3 ziemniaki (wersja dla tych co ,,dzień bez ziemniaka jest stracony”)
  • śmietanę  do zabielenia zupy
  • porcja rosołowa
  • natka pietruszki


Umytą porcję rosołową gotujemy z warzywami pokrojonymi  na drobne kawałki. Potem wlewamy wywar z grzybami i jeszcze podgotowujemy. Dodajemy makaron i kiedy będzie miękki zabielamy śmietaną. Na wierzchu posypujemy natką pietruszki.

I to tyle. Dwa pyszne dania za jednym zamachem. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz