poniedziałek, 27 lutego 2017

Karkówka w sosie mascarpone



Hej!
Postanowiłam dziś zająć się karkówką. Będzie przyrządzona tak jak lubię, czyli z dodatkiem serka mascarpone. Karkóweczka będzie miała łagodny smak. Przepis trochę zmodyfikowałam, bo co ja zrobię, że lubię selera naciowego?
Do przyrządzenia mięsa będzie trzeba:

  • 50 dag karkówki
  • 1 opakowanie serka mascarpone 
  • 1 cebula
  • 20 dag pieczarek 
  • 3 jabłka kwaśne 
  • kilka łodyg selera naciowego
  • sól 
  • pieprz 
  • masło
  • estragon
  • szklanka bulionu pomidorowego
  • wrzątek 



Kroimy mięso na kotlety i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy karkówkę na złoty kolor po obu stronach. Podlewamy odrobiną wrzątku, przykrywamy i dusimy do miękkości (na małym ogniu).
Teraz kroimy pieczarki na plasterki, a jabłka na grube kawałki. Posiekaną cebulkę podsmażamy na tłuszczu, dodajemy pieczarki oraz selera naciowego. Kiedy nabiorą złotego koloru przekładamy na mięso i dodajemy pokrojone jabłka. Polewamy bulionem pomidorowym i dusimy jeszcze kilka minut. Wkładamy do sosu serek. Mieszamy, aż się rozpuści.
Podaję z kluskami śląskim i czerwona kapustą.

Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz